В една от последните ни статии Ви запознахме с трансформацията на стар силоз в модерен пристанищен музей, посветен на морето. В цяла Европа се наблюдава растящата тенденция за рециклиране на стари индустриални съоръжения в привлекателна градска среда. Архитектите от нидерландското бюро LEVS architecten вдъхват нов живот на исторически склад и три рециклирани силоза за вино в самото сърце на пристанищен Амстердам.

Проектът „Пристанищен клуб“ (Harbour Club) на LEVS architecten е амбициозно начинание в източната част на пристанищния град Амстердам, което обновява и разширява терминал, първоначално построен през 1901 г. По-конкретно, проектът трансформира бивши промишлени съоръжения за съхранение на вино, разположени върху покрива на исторически склад,  в модерни градски вили. Архитектурният ансамбъл със смела индустриална визия помества в старата сграда на пристанищния терминал ново фоайе, интегрирана шестетажна Г-образна жилищна сграда и три силоза, разположени на покрива, а в обновения склад е поместен клуб-ресторант.
Целта е да се създаде обновена, атрактивна градска среда, съчетаваща стилни нови сгради и индустриална история – комбинация от жилищни и работни площи, култура и развлечение – всичко това на фона на пристанищните кулиси.

Пулсираща смесица от живот, работа и развлечение

Сградата на новото яхтено пристанище има площ от над 10 000 кв.м – оживена комбинация от ресторант, зала за провеждане на събития, 86 жилища и три луксозни градски резиденции на покрива. Паркоместата за проекта ще бъдат реализирани в подземен гараж в съседен парцел.

Новата сграда обхваща и исторически склад

Характерният склад за вино с красивата си дървена конструкция запазва функцията си на ресторант дори по време на строителството. След демонтирането на съседното промишлено хале от 90-те години на миналия век оригиналната тухлена фасада на Cruquiusweg частично се връща на показ. На това добре видимо място понастоящем се намира обновен площад с вход за ресторанта и пространство за провеждане на събития. Терасата при водата се свързва с общодостъпна алея, разгръщаща се по дължината на кея.

Принципът „сграда в сградата“

Новото пространство на Harbour Club е разположено на първите три етажа на Cruquiusweg. Използван е принципът „сграда в сградата“ като пространството е отделено от другите функции в останалата част от комплекса, за да се предотврати разпространението на вибрациите и шумовото натоварване. Технически решението се състои в добра звукоизолация и цялостно конструктивно отделяне на различните частите, така че да се избегне контакт помежду им. Това прави възможно изграждането на театър на първия етаж от жилищния комплекс.

Да живееш в стар силоз за вино

Истинска атракция представляват трите стоманени силоза за вино на покрива. Те са запазени като свидетели на историята на острова и са получили нов живот като луксозни градски резиденции. Триетажните къщи са издигнати и монтирани върху обща покривна тераса сред озеленен пейзаж. Те са разположени, така че да осигурят възможно най-добра гледка през панорамните прозорци.

Резервоарите, които първоначално са били използвани за съхранение на наливно вино за холандския вътрешен пазар биват внимателно почистени и изолирани, за да бъдат пригодени за живеене. Жилищната площ е разпределена на три етажа и включва трапезария, кухня, хол, три спални, баня и тоалетна.

Ръководени от убеждението, че трябва да „правят само това, което е необходимо, и да използват онова, което вече е налично“, архитектите от LEVS дават отличен пример за правилно отношение към историческите сгради (дори такива без особена естетическа стойност), цялостен поглед върху поставената задача и нейния пространствен контекст и съобразяване с нуждите на съвременния градски обитател. Да преоткриеш и разгърнеш потенциала на стари, полуразрушени сгради, които други биха превърнали в скрап – това е талант, който добрите архитекти притежават.

Прочетете тук как се прави туристическа атракция от стар силоз