Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти.

Тази прогноза направиха специалисти в сектора в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. По думите на кредитния консултант Тихомир Тошев, основно се развиват четири основни града в страната – София, Варна, Пловдив и Бургас. „Специално при покупките с кредит, тристайните изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, наистина двустайните остават най-търсени, но българинът иска да си повиши стандарта на живот“, коментира Тошев.

Консултантът в недвижимите имоти Пепи Димитрова съобщи, че пред 2018 г. е била премината психологическата граница от 100 хил. лв. за средностатистически апартамент. Според нея, 15 процента от сделките са с инвестиционна цел. „Най-желаните райони на София остават кварталите „Изток“ и „Изгрев“ и района около градината на Докторския паметник“, коментира Димитрова.

От своя страна урбанистът Емил Христов изтъкна, че съществуващите сгради в момента и техният капацитет могат да поемат съществуващото население в София. „Това, което се случва в южните квартали, е изключително проблемно, тъй като там няма необходимата инженерна инфраструктура, създава се илюзорен имидж от брокерите къде да се купува и там да се купуват жилищата и това е един проблем, и се неглижират северните територии“, подчерта Христов.

Относно начина на финансиране на жилищата у нас, кредитният консултант Тихомир Тошев каза: „Няма банки, които да отпускат по 100 процента и това в цял свят е нещо, което в последните години се прави, за да се ограничи максималното финансиране. От друга страна се допуска 100 процента финансиране, но то може да стане в комбинация с потребителски кредит, това пък става малко рисково“.