Дизайнът също има практически фокус и увеличава естествената светлина вътре и има за цел да улесни достъпа до портите и други зони.

Шест течащи форми в сводестия покрив на терминала достигат до земята, за да поддържат конструкцията и да внасят естествена светлина вътре, насочвайки всички пътници към централния двор.

Естествената светлина също влиза в терминала чрез мрежа от линейни светлинни светлини, които осигуряват интуитивна система за навигация в цялата сграда, насочваща пътниците към и от портите на тръгване.

Летището от 7,5 милиона квадратни метра е на 28 мили извън центъра на града и е построено, за да освободи съществуващото международно летище на Пекин Столица от пренаселеност.

Архитектът проектира новото летище с оглед на разширяването.

Формата му във вид на морски звезди първоначално ще доведе до 45 милиона пътници през първата година. До 2025 г. това число ще скочи до 72 милиона.

Всичко казано, летището в крайна сметка ще обслужва до 100 милиона пътници годишно.

Сградата съдържа 79 порти с въздушни мостове, свързани директно към терминала, които могат бързо да обработват пътниците на шест пълни самолета A380 едновременно.

Пътническият терминал на Пекин Даксин от 700 000 квадратни метра включва център за наземно транспортиране от 80 000 квадратни метра, предлагащ директни връзки с Пекин, националната железопътна мрежа за високоскоростни влакове и местните влакови услуги.

Проектът е разработен с цел облекчаване на задръстванията на съществуващото летище в столицата. Новият пекин Daxing на ZHA е проектиран като основен транспортен център за региона с най-бързо нарастващото търсене на международни пътувания в света и е напълно интегриран в разширяващата се транспортна мрежа на страната.

Международното летище Пекин Даксин бе открито от китайския премиер Си Дзинпин навреме за празнуването на националния ден на страната на 1 октомври, който отбелязва 70 години от Китайската народна република.