Минералната баня в Банкя претърпя дълъг процес на реставрация и консервация, който вече е към своя финал. В миналото близостта до София и Витоша, както и климатичните особености на местността, в която се намира, я правят привлекателно място за почивка и лечение на хора от цялата страна. Оставена на произвола на съдбата в последните две десетилетия, днес тя е готова да се прероди за своя втори живот.

Кадър на главната фасада на минералната баня в Банкя | Източник: gradat.bg

България е известна с многобройните си лечебни минерални извори.

Често определяна като лидер сред съседките си в балнеолечебния туризъм, България е една от най-богатите на естествени минерални извори страни в Европа. Голяма част от тях са концентрирани в близост до София, като това ги прави привлекателни места за развитие на различни видове туристически дейности и рекреация.

Архивен кадър, заснет непосредствено след завършването на строителните работи по сградата на минералната баня в Банкя в началото на 20-тте години на XX в. | Източник: grad-bankya.blogspot.com

В началото на XX в. у нас се случва бурно осъзнаване на ценността и потенциала на минералните извори и в частност тези в или до столицата. Настъпва период на развитие на балнеолечението, характеризиращ се с бурно строителство на минерални бани. За период от няколко десетилетия биват реализирани култовите минерални бани в Горна баня, Овча купел, Княжево, както и Централна минерална баня в сърцето на София.

Архивен кадър, показващ едно от основните помещения за къпане непосредствено след завършването на сградата.  В къпалните помещения се намират кръгли басейни с диаметър 630 см и вместимост 35 куб.м. минерална вода. Водата се влива в тях чрез три чучура и изтича през три големи горни отвора. | Източник: grad-bankya.blogspot.com

Именно в този период е реализирана и минералната баня в Банкя.

Инициативата за реализирането й идва от страна на тогавашния министър на земеделието и търговията. През 1907г. започва строителството на сградата, като автор на внушителния проект е небезизвестният мюнхенски архитект Артур Хохедер, а строителните дейности биват съблюдавани от арх. Нено Нешев.

Цветен кадър, показващ главния вход на сградата от началото на XXв. | Източник: grad-bankya.blogspot.com

Поради големия потенциал на локацията, след завършването на зданието и откриването му през 1911г. на територията на прилежащия парцел е развит красив парк. За целта са засадели десетки растителни видове, внесени от различниевропейски ботанически градини и градски и крайградски паркове. По този начин банята в Банкя се откроява като най-модерния комплекс за балнеолечение и рекреация в началото на 20-те години на миналия век у нас.

Минералната баня по време на строителните дейности по реставрацията и консервацията й. | Източник: dnes.bg

Архитектурен облик и функционално решение

Застроената площ на сградата, която се отличава със сложно обемно-пространствено решение, се равнява на 1700 кв.м. Както е характерно за архитектурния облик на баните от началото на миналия век, постройката е съставена от централно ядро – приемна, и две огледални крила – за мъже и за жени. Плановата форма е решена във формата на полукръг, като по този начин се постига максимален брой помещения с благоприятно изложение и ослънчаване.

Архитектурно разпределение, част от изготвения проект за реставрация на банята в Банкя | Източник: gradat.bg

Подчертаването на главния подход към централния вход чрез рампа и гранитно стълбище придават на сградата монументален вид.

Същевременно голямото внимание към детайла и големите пропорции на основното вестибюлно пространство предизвикват асоциации с храмови пространства. Вестибюлът представлява засводена зала с размери 11х11 м. и богата художествена орнаментика. От тук посетителите са имали директен достъп до двете крила, както и до касата, кабинетът на директора и лекарски кабинет. Двете крила – мъжкото (лявото спрямо входа) и дамското (дясното) – имат еднаква планова схема и са симетрични спрямо централната ос на главния вход и вестибюлната зала. Те имат обособени 2 отделни входа, въвеждащи в чакални, съблекални и от там – в помещенията с вани, умивалници и големите басейни. В двете крила има по една обособена луксозна зала, наречена „царска баня“.

Кадър, показващ интериорното решение на една от къпалните на сградата след ремонтните дейности. | Източник: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Вложените в строителството на минералната баня в Банкя материали били от изключително високо качество, което е една от основните причини за запазването на доброто състояние на сградата в продължение на близо 100 години. По стечение на обстоятелствата, в последните 20 години банята бива занемарена и започва бавно да се руши, губейки своите блясък и величие.

Оригиналният вид на художествените декоративни елементи е съхранен и сред реставрацията | Източник: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Реставрацията на банята в Банкя – дълъг път, водещ до задоволителен резултат

В началото на 2017г. Столична община започва активна информационна кампания за националното културно значението на минералните бани в София-област. Така през пролетта на 2017г. Столичният общински съвет одобрява проект за публично-частно партньорство за реставрацията на сградата в Банкя. Споразумението, чрез което е осигурено необходимото финансиране, включва изграждането на хотел в близост до комплекса и неговото обновяване.

Източник: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Днес проектът по реставрация и консервация е почти завършен. Проектното решение предвижда цялостно вътрешно обновяване. Реализирано е и възстановяване на първоначалния вид на фасадата, без да бъдат изменяни основните й художествени елементи. Функционалното предназначение на сградата остава същото, но пригодено към съвременните стандарти и норми. Очаква се старата баня в Банкя да се превърне в СПА средище в полите на Витоша, само на няколко километра от центъра на София.

Към момента сградата на минералната баня в Банкя отговаря на всички изисквания за съвременно SPA съоръжение | Източник: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Благодарение на успешно реализирания проект за рехабилитация на зданието, днес ние можем отново да усетим аристократичния дух на обществените бани.  Щастливи сме, че е запазен архитектурно-художественият облик на сградата, а традицията за балнеолечебен център ще заживее нов живот.

Кадрите от реновираната сграда са заснети от екипа на Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia.