Събитието „НДК е „SoSofia“ събра на едно място хора, участвали в строежа на емблематичната сграда в центъра на столицата и представители на различни субкултури, станали популярни през последните години у нас.

Завършена за 3, вместо за 14 години, сградата на НДК е еднакво внушителна и отблизо, и от птичи поглед. Конструкцията трябвало да бъде иновативна за времето си. „Градежи и проекти като НДК не са нещо, на което би трябвало да празнуваме юбилеи от години, а от векове. Дано да бъде така“, заяви Иво Чифлички, дизайнер и проектант в НДК.

Простира се на площ от 123 000 кв. м. и разполага с 12 зали. Най-голямата – Зала 1, събира 4000 посетители. Най-малката, наричана шеговито от хората Али Баба, 40. „Дворецът е изключително вдъхновяващо място, не само със своите мащаби. Както виждате, тези огромни фоайета, с тази прекрасна и интересна разчупена геометрия, влизаш вътре и времето спира, въпреки че си на пъпа на София“, заяви Иво Чифлички.

И приковава погледа не само, когато е потънал в тишина. Още повече привличат вниманието посещенията на световноизвестни личности. „Седя си в кабинета долу на минус 1 ниво и изведнъж чувам, че нещо се случва във фоайето. Излизам и пред мен виждам Джейсън Стейтъм тича с един пистолет. В друг случай слизам в столовата и се редя като нормален човек с табличката и пред мен се оказва, че се е наредил Дзукеро“, заяви Иво Чифлички, дизайнер и проектант в НДК, цитиран от БНТ.

Замислен е като конгресен и културен център още през 70-те. „Да речем, че започва в края на 78-ма година и приключва с официалното откриване през 1981 година. Поводът, разбира се, е не само провеждането на честванията по случай 1300 години от обявяването на българската държава, но също така и отбелязването на 12-ия конгрес тук в Зала 1 НДК“, разказа Виктор Топалов, създател на „Бохемска София“ .

Металните елементи стигат до 40 метра и 55 тона. Вносните материали са едва 16%. В тонове конструкцията надхвърля Айфеловата кула.

А мястото, което днес е в сърцето на София, в миналото е било в покрайнините. „Намираме се на терените на старите пехотни казарми, 1-и и 6-и пехотен полк, които са се намирали точно на мястото, на което и ние. Малко по-отзад се е намирала и гарнизонната пекарна и също така една от ЖП гарите, които са обикаляли София“, заяви Виктор Топалов, създател на „Бохемска София“.

Всички тези и още непознати факти оживяха тази седмица на фонтан „Космос“ в подлеза на НДК. „Едно по-неглижирано пространство, което обаче е в самия център в сърцето на София под централния вход на НДК. Един епицентър на града, който съчетава и от години е както сърце на културата и изкуството в града, така и на много субкултури, които са се зародили тук през годините“, заяви Адрияна Михайлова, основател на „SoSofia“.